Wolfgang Amadeus Mozart (1756 - 1791)

Zeg Mozart en je denkt aan een wonderkind dat eerder piano kon spelen dan lopen. Zijn vader (zelf musicus) zag al jong zijn talent en gaf hem van jongs af aan lessen in compositie, piano en viool. Samen met zijn vader en zijn eveneens muzikale zusje Nannerl reisde hij tussen zijn 5e en 16e langs alle belangrijke hoven in Europa en imponeerde iedereen met zijn uitzonderlijke begaafdheid. Hij improviseerde op thema's van anderen, verdiepte zich in alle stijlen waarin oa door Haydn en Bach gecomponeerd werd en ontwikkelde zijn eigen stijl waarbij hij rekening hield met de smaak van het publiek, oa met goed in het gehoor liggende melodieën. 

Jarenlang was hij in dienst van de aartsbisschop van Salzburg, todat hij na een conflict vertrok en de eerste vrije ondernemer werd. Hij ging naar Wenen en organiseerde zijn eigen concertseries waarmee hij zijn geld verdiende. Later woonde en werkte hij een periode in Praag.

Hij componeerde rond de 600 werken gedurende zijn korte leven. 

Mozart behoort tot de Klassieken maar in zijn latere werken, zoals de Zauberflöte, zou je hem bijna een romanticus kunnen noemen door de manier waarop hij componeert.

 

Le Nozze di Figaro

Deze opera wordt wel de vrolijkste opera van Mozart genoemd, met allerhande intriges

Documentaire

Een schitterende documentaire over Mozart

Kop

De figuur Mozart spreekt tot de verbeelding van velen. In de film Amadeus is dat op prachtige wijze vorm gegeven. In dit fragment uit de film zie je de jaloezie van de componist Salieri op het talent van Mozart prachtig verbeeld.

Een van zijn bekendste symfonieën

Beschrijving

Kop

Het klarinetconcert is één van de meest geliefde werken van Mozart.

Kop

Beschrijving

Kop

Het Requiem van Mozart. Het verhaal vertelt dat een onbekende man op een bepaald moment aan de deur van Mozarts huis klopte en een requiem bestelde. Mozart schrok en stelde het werk aan de compositie steeds maar uit omdat hij bang was dat hij het Requiem schreef voor zijn eigen overlijden. Uiteindelijk kon hij het werk voor zijn dood niet helemaal voltooien en schreef zijn leerling Sussmayer de laatste fragmenten. Hier zie en hoor je weer authentieke instrumenten.

Kop

De bekende aria van de Koningin van de Nacht uit Mozarts Zauberflöte, gezongen door Natalie Dessay. Een hoogstandje, letterlijk en figuurlijk voor sopranen. Mozart was lid van de Vrijmetselaars en in deze opera is heel veel symboliek vanuit deze beweging verwerkt

Kop

Een van de bekendste pianoconcerten (nr 21) van Mozart, met het verstilde 2e deel, geliefd als filmmuziek, en nu gespeeld tijdens een bezoekje aan het geboortehuis van Mozart in Salzburg

Cecilia Bartoli