Georg Friedrich Händel (1685 - 1759)

Händel is een componist waar je niet omheen kunt in de Barok. Geboren in Duitsland, zou hij gedurende zijn leven in verschillende landen werken en wonen. Natuurlijk Italië en Oostenrijk, maar ook lange tijd in Londen, waar de umlaut uit zijn naam verdween.

Händel componeerde meer dan 600 werken, waarvan zijn Messiah tot de belangrijkste gerekend wordt. Zijn werk wordt wel eens als volgt beschreven: het heeft de Duitse ernst, de Italiaanse mildheid en de Franse grandeur.

 

Dixit Dominus

Kop

De BBC heeft een paar zeer informatieve documentaires gemaakt over diverse componisten en zo ook over Händel. Hier zie je het eerste deel. Zoek vooral verder naar de andere delen op youtube als je het leuk vindt meer over Händel te weten.

Kop

De vorm 'concerto grosso' werd veel gebruikt in de tijd van Händel. Het is een compositie voor een orkest, waarin gewoonlijk een groep van solo-instrumenten een prominent aandeel heeft. De solistengroep werd concertino genoemd en de rest van het orkest tutti of tutto (of allen), de ripieno. Een concerto grosso is overigens zowel de aanduiding van een ensemblegrootte als musiceer- en componeervorm die is ontstaan in de barokmuziek. De naam 'concerto grosso' ging geleidelijk ook over op de compositievorm voor deze 'concerterende' (in het Italiaans: 'in stile concertato') ensembles.
Op dit filmpje kun je een deel beluisteren van één van de concerten van Händel, prachtig geillustreerd met typisch Britse beelden.
Verder zijn met name de concerti grossi van Arcangelo Corelli naast die van Händel klassieke voorbeelden van deze muziekvorm.

Kop

Veel muziek van Händel is vrolijk en straalt energie uit, zo ook veel van zijn aria's. De werken worden tegenwoordig vaak door sopranen gezongen, maar ook nog door countertenors voor wie het oorspronkelijk bedoeld was, maar dan als jongenscastraat.

Kop

Händel componeerde de muziek voor de kroning van King George de 2e, die plaats vond op 11 oktober 1727. Sinds die tijd wordt deze muziek bij iedere nieuwe kroning van een Brits staatshoofd herhaald.

Kop

Het bekende Halleluja uit de Messiah

Kop

The Young Messiah, het Hallelujah in moderne versie. Zo zijn er meer 'Young-versies' te vinden van bekende werken, ook van andere componisten. Een swingende Händel

Kop

Veel orgelliefhebbers kennen Händel vooral van zijn orgelconcerten. Beluister hier één van deze concerten. En wil je je laten verrassen door een bijzondere organist van deze tijd, kijk dan op de pagina Bach en luister naar de eigenzinnige Cameron Carpenter.

Kop

Händel, gespeeld op een vleugel met een eigentijdse presentatie door Daria van den Bercken